WEDA Dammann & Westerkamp

  Компанията е основана 1934 година от Arnold Westerkamp und Bernhard Damma. При основаването си WEDA е била едно малко занятчийско предприятие за газови генератори. След кратко време съоснователят Bernhard Dammann се оттегля от компанията.

През 1974 год. Klehttp://cse-bg.com/documents/weda_53.jpgmens Westerkamp Sr. става едноличен собственик на компанията WEDA.Последвалите разработки в областта на електрониката и автоматизацията водят до създаването на автоматичната система за течно хранене.
През 1979 год. WEDA Dammann & Westerkamp пуснаха на пазара Liqui Comp. Собственици на свинеферми и до днес изпозват тази автоматизирана инсталация за хранене и все още са много доволни от този лесен за използване продукт, който им помага да управляват свиневъдството си без никакви компромиси.
Една от основните причини за тази удовлетвореност на клиентите на WEDA е осигурената до днес сигурност за закупуване на стратегически резервни части за оборудването от производителя от гр. Лутен – Германия. 35 години след въвеждането на продукта могат да се поръчат електрони части като напр. платки, които се произвеждат от WEDA от гр. Лутен.
Днес WEDA е неразделна част от селскостопанската технология, което е видно и от повечето от 2 дузини патенти на собствени разработки.
След смърта на съпруга си през 1982 год., Anna Westerkap поема управлението на компанията,а през 1997 год. предава участието си във WEDA на децата си Klemens Westerkamp и  Jutta Sextro (моминско име Westerkamp), а тя остава в надзорния съвет на компанията до днешни дни.

Сертифициране по ISO и основаване на WELTEC BIOPOWER GmbH
През 1996 год. WEDA, като първа компания от бранша беше сертифицирана по международен стандарт за качество DIN EN ISO 9000 ff.

Биогаз
WEDA и Erich Stallkamp ESTA GmbH основават през 2001 год. компанията WELTEC BIOPOWER GmbH. Двете компании, като съсобственици, са основни доставчици за отделните компоненти на биогазовите инсталации. От 2014 год., WEDA Dammann & Westerkamp GmbH са 100% собственици на WELtec Bio Power GmbH.

WEDA днес
Основана като занаятчийско предприятие, днес компанията е световен лидер в областта на течното хранене. Като фирма за цялостно оборудване за свиневъдството, WEDA предлага освен системи за течно хранене и оборудване на свинеферми, отопление и климатизация и решения за торта.