Ферментатор от неръждаема стомана

Ферментаторът  
    
Основен компонент на биогазовата инсталация е ферментатора, в който протичат биологичните процеси. Химическият състав на субстрата и газа във ферментатора са силно агресивни. По тази причина WELTEC използват само устойчиви материали. За изграждането на ферментатора се използват два типа неръждаема стомана - до нивото на течния субстрат  V2-A (1,4301/AISI 304), а в областта на биогаза V4-A (1,4471/AISI 316Ti).
 

Покривът

Ферментаторът е покрит с двойна полиетиленова мембрана. Външният слой на мембраната е устойчив на UV лъчи и големи температурни разлики. Покривът се поддържа от налягане от 3 mbar, създавано от вентилатор с мощност от 50 до 70 W. Долният слой на мембраната се използва за събиране на биогаза и представлява буферен резервоар на газ с променлив обем. От централен пилон са обтегнати ванти (въжета) до стената на ферментатора, които предпазват вътрешната мембрана от потъване.


Топлообмен – поддържане на постоянна температура във ферментатора

Процесът на производство на газ зависи до голяма степен от поддържането на постоянна температура.  Тази постоянна температура се постига с правилно дименсионирано тръбно отoпление, която се намира в долната третина на ферментатора. Външната страна на ферментатора е изолирана с полистеренови платна (К стойност: около 0,35 W/m2K). Температурата на входящата в отоплителните тръби вода се регулира посредством смесителен вентил, което е необходимо за да се предотврати увреждането на биологията чрез прегряване и образуване на кора върху тръбите. Външната защита от атмосферни влияния на Ферментатора се осъществява с обшивка от листа алуминиева профилна ламарина боядисани във всички RAL – стандартни цветове.